pinjaman penuh kereta. full loan kereta.

Full loan kereta baru sana, full loan kereta baru sini, zero deposit. Apa tu?

Boleh dapat ke? Soalan yang sering ditanya kepada sales advisor seperti saya.

Biar saya terangkan serba sikit mengenai perkara ni. Bank tak benarkan full loan untuk pinjaman kereta. Macam mana pun mesti ada downpayment atleast 10% dari purchase price. So macam mana nak buat?

Cara Mengira Full Loan Kereta Baru

Sales Advisor akan mark up harga kereta tersebut. Untuk cover 10% tu tapi semua ni berlaku atas paper je so that Bank puas hati customer ada 10% downpayment dan customer pun puas hati sebab dapat pinjaman penuh untuk beli kereta Perodua atau kereta idaman lain.

Ada 2 jenis mark up iaitu mark up accesories dan mark up model.

Calculation untuk mark up accesories macam ni. Contoh Axia Std G Auto.

On the road price : RM36,900

Accesories + GST : RM3,700 + RM222 = RM3,922

Total: RM40,822 (Mark up Purchase Price)

So downpayment 10% plus minus= RM3,922

Loan = RM36,900 (Actual purchase price)

Calculation untuk mark up model. Contoh Axia Std G Auto.

Kita guna harga Axia Advance.

On the road : RM42,900.01

Downpayment: RM6,000.01

Loan: RM36,900

So macam ni lah cara untuk dapatkan pinjaman penuh. Ada 2 jenis bank je yang tak payah nak buat mark up ni semua and boleh tulis exact amount as purchase price kereta tu. Nak tau kena la tanya saya. hehehe

Kebaikan buat macam ni ialah anda dapat pinjaman penuh dari bank. Jadi tiada downpayment yang perlu dibayar pada dealer. Keburukannya ialah insurance anda bertambah sebab cover harga tinggi lagi dari purchase price asal.

Semua ni berlaku atas kertas. Tips yang saya nak bagi ialah semasa processing officer interview, janganlah pergi cakap nak buat full loan. Macam tu mesti kena reduce loan. So berhati-hati ye. Tak ada istilah full loan pun sebenarnya.

Sebarang soalan jemput tanya di ruang komen. Nak belajar pasal proses beli kereta? Klik DISINI. Terima kasih.

Semoga bermanfaat.

AZERI AZAMAN

APAKAH LANGKAH YANG ANDA BOLEH AMBIL SEKARANG UNTUK MEMBELI KERETA BARU?

1. Untuk memudahkan anda, saya telah menyediakan saringan-saringan quiz untuk anda mengenal pasti status case anda. Dengan mengetahui kedudukan anda sekarang, anda dapat membetulkan dan memudahkan loan anda untuk di approve oleh pihak bank.Anda hanya perlu klik di tajuk di bawah. Check it out!

Untuk semak kelayakan loan kereta boleh check disini https://ispeedautomotive.com/kuiz-semak-kelayakan-loan-kereta/

p/s: Semak secara turutan untuk mendapatkan keputusan yang tepat!

This function has been disabled for iSpeed Team.

Share This