had umur untuk apply loan kereta

Had umur apply loan kereta memainkan peranan yang penting jika anda sudah lebih 50 tahun atau anda ingin menjadikan ibu bapa anda yang sudah berumur 50 tahun ke atas sebagai penjamin untuk loan kereta anda.

Bagi yang suka tengok video, boleh tengok ulasan saya di vlog.

Bagi yang suka penulisan pula, lihat ulasan saya dibawah.

Berdasarkan HP Act, anda sudah boleh apply loan pada umur 18 tahun dan ke atas. Itu berdasarkan undang-undang.

Pilihan yang ada jika anda berumur 18 dan 19 tahun ialah Aeon Credit.

Untuk bank anda boleh mula apply loan kereta pada umur 20 tahun dan ke atas.

Itu untuk permulaan apply loan kereta, bagaimana pula dengan maksimum umur untuk apply loan kereta? Soalan ini sangat general sebenarnya.

Pertamanya kita kena mengenal pasti adakah anda apply loan sebagai peminjam ataupun penjamin.

PEMINJAM

Untuk peminjam, soalan asasnya berbunyi agak kasar tetapi disebabkan dulu saya bertanya pada manager saya, dia direct je cakap. Jadi saya akan direct jugak cakap.

Soalannya ialah bila agak-agak peminjam ni tiada lagi kat dunia ni?

Haa, kasarkan? Tapi itula asasnya.

Faktor yang diambil kira ialah berapa tahun peminjam akan bekerja ataupun baki tahun sebelum pencen. Selalunya untuk peminjam bawah 60 tahun masih boleh.

Untuk lebih jelas, saya berikan contoh. Jika peminjam berumur 52 tahun, ada baki 8 tahun lagi sebelum pencen. Jadi tempoh pinjaman boleh hanya 8 tahun.

Untuk menambah lagi tahun pinjaman, ada faktor lain lagi yang diambil kira contohnya ada sediakan penjamin anak, jawatan apa, dan berapa pencen yang akan dapat bila bersara nanti.

Seperti yang saya cakap sebelum ini. Soalan ini general. Ada juga peminjam yang berumur 60 tahun ke atas tetapi tidak memerlukan penjamin dan masih boleh mendapat pinjaman 9 tahun.

Faktor pekerjaan sangat memainkan peranan dan pangkat juga diambil kira.

PENJAMIN

Untuk penjamin pula lebih mudah syaratnya. Ini disebabkan oleh banyak risiko yang sudah berkurang disebabkan pinjaman ini ada peminjam dan penjamin.

Sebagai penjamin, paling maksimum umur yang saya pernah buat ialah 75 tahun. Selagi mana penjamin mempunyai pendapatan, selagi itu boleh menjadi penjamin.

Anda sudah faham mengenai topik ini? Jika mempunyai sebarang persoalan jemput bertanya di ruangan komen. Boleh yang lain-lain belajar sekali.

Semoga bermanfaat.

AZERI AZAMAN

APAKAH LANGKAH YANG ANDA BOLEH AMBIL SEKARANG UNTUK MEMBELI KERETA BARU?

1. Untuk memudahkan anda, saya telah menyediakan saringan-saringan quiz untuk anda mengenal pasti status case anda. Dengan mengetahui kedudukan anda sekarang, anda dapat membetulkan dan memudahkan loan anda untuk di approve oleh pihak bank.Anda hanya perlu klik di tajuk di bawah. Check it out!

Untuk semak kelayakan loan kereta boleh check disini https://ispeedautomotive.com/kuiz-semak-kelayakan-loan-kereta/

p/s: Semak secara turutan untuk mendapatkan keputusan yang tepat!

This function has been disabled for iSpeed Team.

Share This